Als meerdere mensen in LibreOffice aan een document werken, zouden bepaalde tekstgedeelten niet langer bewerkt kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat deze al helemaal afgerond zijn.
Als u uw tekstsecties en inhoud in LibreOffice wilt beschermen tegen bewerking, kunt u ze beveiligen met een wachtwoord. We laten u zien hoe u de bescherming activeert.
Hoe u inhoud en tekstsecties kunt beschermen tegen bewerken in LibreOffice
- Markeer het betreffende gedeelte van de tekst of inhoud dat u wilt beschermen.
- Klik dan op "Invoegen" en dan omhoog "Gebied".
- Geef nu linksboven het aan te maken gebied een naam.
- Activeer bovendien onder “Schrijfbeveiliging” het punt "Beschermen"door het vakje aan te vinken. De tekst is nu beveiligd en kan niet meer worden bewerkt.
- Vaak is het voldoende als andere gebruikers die ook aan het document werken de notitie delen “Alleen-lezen inhoud kan niet worden gewijzigd”, ontvangen. Is dit nog steeds niet genoeg? Voeg dan ook een wachtwoord toe! En het gaat als volgt:
- Markeer eenvoudig het punt in het venster “Met wachtwoord” en voer een eventueel wachtwoord in. Herhaal dit dan nogmaals in het onderstaande veld.
- Met één klik "OK" en "Invoegen" De inhoud wordt ingevoegd en vervolgens beveiligd met een wachtwoord. Nu kan de inhoud alleen worden gewijzigd na het invoeren van het wachtwoord.
Zo verwijder je de bescherming weer
- Klik op in de bovenste menubalk "Formaat" en dan omhoog “Gebieden”.
- Het gebied dat u hebt aangemaakt, wordt nu weergegeven. Schakel hier eenvoudig het selectievakje uit “Met wachtwoord”.
- Nu zal LibreOffice u vragen om het betreffende wachtwoord voor het gebied in te voeren, dat u moest toewijzen bij het aanmaken ervan.
- Nadat u het wachtwoord hebt ingevoerd, verwijdert u het uit het veld "Beschermd" het vinkje en klik vervolgens op "OK". De wachtwoordbeveiliging is nu opgeheven.
Het beschermen van individuele tekstgedeelten of volledige inhoud in LibreOffice is niet moeilijk. Collega’s, medestudenten of kennissen kunnen bepaalde passages niet meer bewust of onbewust wijzigen. Uw persoonlijke inhoud blijft dus ongewijzigd.